Umrah di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum..

My father, my younger sister and I at the Jabal Uhud.

Seperti yang i telah janjikan. Malam ni i nak cerita salah satu aktiviti yang i telah lakukan sepanjang i menghilangkan diri.

UMRAH. Yap umrah. I dengan family which is seramai 6 orang termasuk i berpeluang menunaikan umrah pada 3 Jun 2016. Alhamdulillah i berpeluang merasai pengalaman berpuasa di Madinah dan Makkah.

Di Madinah i dapat berpuasa selama 2 Hari dan di Makkah selama 8 hari tak silap i. This is my first time i dapat ke luar negara. First time naik flight. First time bercuti sambil beribadah paling lama. Kalau tak, selama ni i just bercuti di dalam negara je. Itu pun tak sampai seminggu bercuti.

Alhamdulillah. Thanks to my parents yang merealisasikan one of my dreaming. Sebak tak terkira bila dapat ke sana. Banyak pengalaman yang i dapat di sana. One of it, time i di dalam Masjidil Haram, datang seorang hamba Allah bercerita tentang fadhilat solat jenazah. After that, she goes to another person and tell the same story. Suddenly, she came to me and asked me "Can you read this Quran?". I said "yes". Then, she gave me her Quran. Subhanallah, time tu i tak tahu nak cakap macam mana. I just said thank you to that kind person.

Di Madinah dan Makkah, time bulan puasa sangat hidup. Suasana di sana penuh dengan jutaan manusia beribadah kepada-NYA. Ramai yang sangat mengamalkan sedekah di sana. Time nak berbuka pun, ada budak budak kecil yang berpusu-pusu mengumpul pahala seperti memberi secawan air zamzam kepada jemaah di dalam masjid. Ramai juga sponsor makanan berbuka di Makkah dan Madinah.

Di Madinah, i pernah berbuka di luar masjid. Masha Allah.. Sangat seronok. I dapat makanan seperti Nasi Arab, air kotak, set makanan dan minuman ringan dan kurma. I dapat berbuka beramai-ramai bersama jemaah dari negara lain. Mereka juga tak kedekut sikit pun dengan kita malah mereka suka berkongsi makanan dengan kita. Time tu i dapat berkenalan dengan seorang aunty dari Yaman tetapi dia menetap di Paris. I panggil aunty Salwa. Very kind-hearted person. Dia nampak i dengan mama and adik i makan dengan tangan. Then dia cerita di Paris ada satu restoran yang makan dengan menggunakan tangan. She is so excited bercerita tentang Malaysia. I'm so proud to be Malaysian suddenly.

Di Makkah pula, i berbuka di dalam Masjidil Haram. Suasana agak lain dari Madinah. Kami berbuka dengan kurma dan air zamzam sahaja. After that terus solat maghrib. Solat tarawih di Makkah dan Madinah lain dari Malaysia. Satu hari, satu juzuk akan dihabiskan semasa solat tarawih. Means, 30 hari berpuasa, 30 juzuk akan habis. Bagus kan?

Berpuasa di sana ambil masa agak lama berbanding di Malaysia. Subuh di sana masuk dalam pukul 4 pagi dan manghrib pula dalam pukul 7.30 malam. Lebih kurang 15 jam berpuasa di sana. Tapi, alhamdulillah.. sikit pun tak rasa penat. Walaupun suhu di Makkah dan Madinah mencecah 40 ke 50 darjah celcius tapi sikit pun tak berpeluh. Dan i hanya rasa bahang panas dari angin saja.

SHOPPING ! I prefer shopping di Madinah kerana di sana lebih murah, mudah tawar menawar, baju cantik dan pelbagai. Bangunan di Madinah pula sangat tersusun berbanding di Makkah. Di Makkah, dah tak perlu fikir pasal shopping. Hanya beribadat sepenuhnya kepada-Nya. Bila tiba di Madinah saja, kita cari peluang untuk shopping selain beribadat kepada-Nya.

I think, dah banyak yang i share malam ni. Esok i ada kelas pagi. So, i terpaksa stop here. Next time, i akan bercerita tentang aktiviti i yang lain.

Miss,
Ally. Muah xx


My New "Ally" is begin soon.

Assalamualaikum.

It's been a long time i tak post something in this blog. Bukan bermakna i menghilangkan diri. Cuma pergi mencari diri sendiri.

Banyak sebenarnya dah terjadi sepanjang i tak berblog ni. Terlalu banyak sampaikan i dah taktahu nak start dari mana.

Okey. Start from this post and after this, i dah tukar nickname i sebagai Ally. Not Leeya or Lya. Entah. Just nak start my new chapter. Episod lepas dah lepas. Bukan sebab putus cinta ke, Aliaa Dhamirah dah move on ke apa.

Later, i akan share sikit cerita tentang life i sepanjang i tak berblog ni.


Miss,
Ally